Arbūzas – uoga su paslaptimi
Gerai žinome tai, kad karštos vasaros dieną niekas gerioau mūsų negali atgaivinti, nei vėsus arbūzas. Jo malonaus skonio negali pakeisti niekas. Tuo pačiu gaivus, tačiau, kartu ir saldus skonis žavi kiekvieną. Sudėtinga būtų rasti tokį žmogų, kuris nemėgsta arbūzo. Žinoma, pritarsite man ir dėl to, kad jį valgyti ne visuomet būna taip paprasta. Dėl itin vandeningos sudėties, dažnai vargina ne tik pačios uogos pateikimas, tačiau ir jos vartojimas. Tarkime, didesnių švenčių metu jis nebūna pjaustomas. Paprastai, jis yra pateikiamas tik dailiai išskaptuojant. Laikui bėgant, patys svečiai gali prieiti ir atsiriekti norimo dydžio gabalėlį. Tačiau, tarkime, vaikų šventėse arbūzas gali būti pateikiamas itin kūrybinai. Tarkime, dažnai jis yra supjaustomas mažais kubeliais ar kiek didesni jo gabalėliai yra užmaunami ant pagaliuko ar perveriami iešmu su kitais vaisiai ar uogomis. Tad, arbūzo pateikimui idėjų tikrai nestinga. Ši uoga yra gana naujas atradimas mūsų šalyje. Vis daugiau ūkių imasi jų auginimo. O tai reiškia, kad galime valgyti savo krašte užaugintas uogas! Kaip išsirinkti arbūzą?
Arbūzo kalorijų vertinimas. Ar tai naudingas maisto produktas jūsų sveikatai?
Verta pastebėti tai, kad diskusijos dėl arbūzo naudos ir žalos nuolat verda. Drąsiai galima teigti, kad bet kuriuo atveju galime rasti ir vieno ir kito. Kaip ir minėjome, pačią didžiausią arbūzo sudėties dalį užima ne kas kitas, kaip tik vanduo. Tai reiškia, kad mūsų instams valgant arbūzą tenka labai didelis darbas. Tačiau, šioje vandens konsistencijoje yra randama ir itin daug angliavandenių. Puikiai suvokiame tai, kad didelis jų kiekis mūsų organizmui gali būti labai pavojingas. Dėl šios priežasties, arbūzą turėtume valgyti saikingai. Per dieną stenkitės suvartoti 100 – 200 g. ir ne daugiau. Nors arbūzas ir atrodo labai nekaltas produktas iš vandens, tačiau, kas slepiasi jame – dažnai nutylima. Tačiau, išsigąsti to taip pat nėra prasmės. Kaip ir kalbant apie kiekvieną maisto produktą, svarbiausias aspektas čia yra ne kas kita, kaip tik saikingas jo vartojimas.
Kokie yra patys svarbiausi arbūzo pasirinkimo kriterijai?
Jums kyla klausimas, kaip išsirinkti arbūzą perkant? Verta atkreipti dėmesį į kai kuriuos aspektus. Tarkime, pagalvokite ar jums patinka arbūzai su sėklomis ar be jų. Be kita ko, jei norite saldesnio ir krakmolingesnio arbūzo – pabelskite į jo žievę – garsas turi būti itin duslus.