Mazgelinis niežulys: Priežastys, simptomai ir gydymas

Author:

Niežulys yra dažnas simptomas, su kuriuo susiduria daugelis žmonių. Tačiau kartais jis gali pasireikšti neįprasta forma, pvz., mazgeliniu niežuliu. Šis straipsnis aptaria mazgelinio niežulio priežastis, simptomus ir gydymo metodus.

Mazgelinis niežulys
Mazgelinis niežulys

Kas yra mazgelinis niežulys?

Mazgelinis niežulys, mediciniškai vadinamas prurigo nodularis, yra odos būklė, kuriai būdingi chroniškai niežintys mazgeliai ant odos. Šie mazgeliai dažniausiai atsiranda ant rankų, kojų ir kitų kūno dalių, kurios lengvai pasiekiamos rankomis. Jie dažniausiai yra raudonos, violetinės arba rudos spalvos ir gali būti įvairių dydžių, nuo mažų, maždaug pinhead dydžio, iki didelių, kelių centimetrų skersmens.

Mazgelinio niežulio priežastys

Mazgelinio niežulio priežastys nėra visiškai aiškios. Manoma, kad jis gali atsirasti dėl nervų galūnių pažeidimų arba uždegimo odos srityje, tačiau tai gali būti ir atsakas į kitus odos sutrikimus ar sistemines ligas.

Mazgelinis niežulys
Mazgelinis niežulys

Kai kurie veiksniai, kurie gali prisidėti prie mazgelinio niežulio atsiradimo, apima:

  • Nervų sutrikimai, toki kaip neuropatija
  • Imuninės sistemos sutrikimai, toki kaip autoimuninės ligos
  • Vidinės ligos, toki kaip kepenų ar inkstų sutrikimai
  • Psichologiniai veiksniai, toki kaip stresas arba depresija

Mazgelinio niežulio simptomai

Pagrindinis mazgelinio niežulio simptomas yra intensyvus niežulys, kurį gali palydėti skausmas. Be to, gali atsirasti vienas arba daugiau mazgelių, kurie gali būti skirtingų dydžių ir formų.

Mazgelinio niežulio gydymas

Mazgelinio niežulio gydymas priklauso nuo ligos sunkumo ir individualių paciento poreikių. Gydymo tikslas yra mažinti niežulį ir užkirsti kelią naujų mazgelių atsiradimui. Gydymo strategijos gali apimti:

Vietiniai preparatai: Topiniai kortikosteroidai gali būti naudojami norint sumažinti uždegimą ir niežulį. Taip pat gali būti naudojami kitokie vaistai, pvz., kapsaicino kremas, kuris blokuoja skausmo ir niežulio signalus iš nervų.

Vaistai: Tam tikri vaistai, tokie kaip antihistamininiai vaistai, antidepresantai arba imunosupresantai, gali būti naudojami norint kontroliuoti niežulį ir uždegimą.

Fizioterapija: Ultravioletinės šviesos terapija (fototerapija) gali būti naudojama tam tikrais atvejais.

Psichologinė pagalba: Kadangi stresas ir emocinė įtampa gali pabloginti simptomus, psichologinė pagalba, įskaitant streso valdymo technikas ir psichoterapiją, gali būti naudinga.

Chirurginis gydymas: Kartais, kai kitos gydymo strategijos yra neveiksmingos, gali būti atliekamas chirurginis mazgelio pašalinimas.

Galų gale, mazgelinio niežulio gydymas yra individualus ir priklauso nuo ligos sunkumo, simptomų trukmės ir paciento sveikatos būklės. Svarbu kreiptis į gydytoją, jei manote, kad turite šios būklės simptomų, kad galėtumėte pradėti tinkamą gydymą kuo greičiau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *