Kaip kepti šaldytą žuvis filė?

Author:

Kaip skaniai ir lengvai iškepti sūdytą žuvies filė

Ar žinojote, kad žuvyse yra daug natūralių mineralų, pavyzdžiui, jodo, seleno ir kalio? Kitose jūros gėrybėse, pavyzdžiui, vėžiagyviuose ar mėsoje, šių mineralų randama labai mažai. Sūdant maistą, kad jis taptų lengviau virškinamas, taip pat padidėja jo gebėjimas išlaikyti mineralines medžiagas. Taip pat galioja ir priešingas principas: jei maistas nėra tinkamai pasūdytas, jis išlaikys mažiau maistinės vertės ir iš jo bus išplaunama daugiau mineralų, nei tikėtasi. Kaip kepti šaldytą žuvis filė? Šiame straipsnyje sužinosite, kaip geriausiai paruošti sūdytą žuvies filė, nesvarbu, ar tai būtų menkė, ar lašiša. Galbūt manote, kad tokį subtilų ir riebų ingredientą virti sūriame vandenyje nėra prasmės; juk kaip į ką nors pridėjus druskos gali būti skaniau? Na, tikite tuo ar ne, bet druskos dėjimas į aromatizuojamus maisto produktus iš tikrųjų daro juos skanesnius! Matote, kai druskos dedama į termiškai neapdorotus maisto produktus, jie pradeda skaidytis į vienatomius jonus. Monatominiai jonai yra mažos molekulės, turinčios tik vieną valentinį elektroną (1) . Kai monatominiai jonai ištirpsta vandenyje, susidaro H2O2 (vandenilio oksidas) – stipri oksiduojanti medžiaga, kuri patiekalui suteikia kartumo ir žvėriškumo. Tai reiškia, kad įdėjus šiek tiek druskos (mažiau nei 1/4 arbatinio šaukštelio vienai porcijai) – patiekalo skoniai sustiprėja, nes sukuria sudėtingesnius ingredientus, o ne neigiamai veikia vienas kitą.

Kaip kepti šaldytą žuvis filė?
Kaip kepti šaldytą žuvis filė?

Surinkite ingredientus

Bet kuris receptas, kuriame reikia druskos, turėtų prasidėti žodžiu “druska”, tiesa? Bet palaukite! Žodis “druska” taip pat gali reikšti kitą junginį, vadinamą “surium”, kuris yra natūralus mineralas, esantis keliuose maisto produktuose, pavyzdžiui, citrinose, laimuose ir avokaduose. Nors druska yra būtina sveikai žmogaus mitybai, surio galima rasti mažiau nei 1 % maisto produktų. Ir vis dėlto tikėtina, kad jo rasite visur – nuo saldumynų iki salotų, nuo duonos iki sriubų. Kaip kepti šaldytą žuvis filė? Šiame recepte yra daug papildomų ingredientų, kuriuos galite pasirinkti pridėti. Pavyzdžiui, prie keptos lašišos žuvį galite pagardinti trupučiu ciberžolės ir kmynų, kad jos skonis būtų unikalus ir netikėtas.

Pasirinkite žuvį

Daugelis žmonių mano, kad menkė, lašiša ar jūrinis ešerys yra žuvys, kurių niekada nereikėtų sūdyti. Juk žuvis yra žuvis, tiesa? Tačiau jei gyvenate Azijoje ar Viduržemio jūros regione, pamatysite, kad šios žuvys iš tikrųjų yra gana švelnaus skonio ir netgi galite jas sūdyti taip, kaip jums patinka. Jos puikiai tinka šiam receptui! Pirkdami žuvį, ieškokite švelnios, riebios tekstūros ir turinčios mažai natrio. Jei nežinote, kokią žuvį pirkti, paprašykite, kad žuvies pardavėjas ją supjaustytų. Taip užtikrinsite, kad gausite norimą žuvį ir nebūsite pernelyg atsargūs.

Žuvies filė pagardinkite prieskoniais

Išsirinkę žuvį, gausiai pagardinkite ją prieskoniais. Pavyzdžiui, azijietiškiems patiekalams paprastai naudojami įvairūs prieskoniai, pavyzdžiui, sezamas, kalendra, imbieras ir aštriosios čili paprikos. Kaip kepti šaldytą žuvis filė? Taip pat galite į žuvį įdėti pjaustytų šviežių daržovių, šviežių vaisių ir net riešutų, kad praturtintumėte žuvies skonį.

Nepamirškite sūrymo!

Kai jau pagardinote žuvį, atėjo laikas tikrajai šio recepto magijai – suteikti žuviai skonio, nepridedant papildomos druskos. Sūrymas – tai tiesiog sūrus vanduo, kurį įpilsite į žuvį po to, kai ją pagardinsite. Tradiciniuose azijietiškuose receptuose sūrymas dažnai gaminamas į indą supylus sojų padažą, sezamų aliejų, pupelių daigus, svogūnus, vandens kaštonus ir imbierą ir palikus kuriam laikui nusistovėti. Sūrymui pasaldinti taip pat galite naudoti paprastą sirupą arba medų.

Pridėkite kvapiųjų medžiagų

Į sūrymą pridėję druskos, galite dėti bet kokių norimų kvapiųjų medžiagų. Pavyzdžiui, žuvį galite pagardinti sezamų aliejumi, imbieru, česnaku, svogūnais, sojų padažu, sezamo sėklomis, apelsino skiltelėmis arba žaliuoju svogūnu. Galite netgi įlašinti kelis lašus mėgstamų maisto kvapiųjų medžiagų, kad žuvies skonis būtų dar geresnis!

Kaip kepti šaldytą žuvis filė?

Dabar, kai žinote, kaip paruošti sūdytos žuvies filė, džiaugsitės, kad investavote į šį receptą, kuris ne tik skanus, bet ir saugo jūsų sveikatą. Jei nesate žuvies mėgėjas, galite pagalvoti, kad tai bloga idėja. Tačiau patikėkite, kad į pagardintus maisto produktus pridėjus druskos, jų skonis iš tiesų tampa geresnis ir sudėtingesnis. Gerai pagardinę žuvį, pastebėsite, kad žuvis turi daugiau skonio nei tada, kai druskos tiesiog įberiate į vandenį. Būtent to ir norite!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *