Kaip veisti ancitrusus?

Author:

Kaip veisti ancitrusus – svarbiausias vadovas

Ancitrus – tai citrusų rūšis, kilusi iš tropikų. Ancitrus augalai jau tūkstančius metų auginami Azijoje, Afrikoje ir Europoje kaip karčiųjų apelsinų sulčių šaltinis. Dauguma šiuolaikinių karčiųjų apelsinų sulčių mėgėjų žino, kad vaisiai yra aitraus skonio, kuris kartais gali būti nemalonus. Kaip veisti ancitrusus? Tačiau kodėl kas nors norėtų suvalgyti visą saldų apelsiną vien dėl to, kad jis kartus? Kartūs apelsinai plačiai pripažįstami dėl savo unikalaus skonio, daugelis žmonių sako, kad juos lengviau virškinti nei saldesnes tų pačių vaisių rūšis. Daugelis žmonių, paragavusių karčiųjų apelsinų, su tuo nesutinka – kai kurių žmonių skonis gali būti pernelyg intensyvus. Vieniems jis atrodo gaivus, kiti mano, kad suvalgę vos kelis gabalėlius jaučiasi prastai. Kad suprastume, kaip ancitrusai sukuria savo magiją, pirmiausia reikia suprasti procesą, kurio metu mūsų skonio receptoriai atpažįsta saldumą. Įkandus į apelsiną, tarp odelės ir minkštimo esančioje odelėje yra natūralių cheminių medžiagų, vadinamų hidroksikumarinais, kurie yra atsakingi už cukraus kiekio nustatymą maiste. Šios cheminės medžiagos taip pat sudaro kitą svarbią mūsų uoslės dalį – užuodę ką nors, kas turi hidroksikumarinų, pajuntame kartumą (ir ne bet kokį kartumą).

Kaip veisti ancitrusus?
Kaip veisti ancitrusus?

Kartus saldumas.

Pirmoji užuomina, kad kažkas gali būti karstelėjęs, yra vaisių saldumas. Apelsino odelėje yra daug natūralių cukrų, kurie yra tokie patys kaip ir saldumynuose, pavyzdžiui, uogienėse ir drebučiuose, ir kai kuriuose vaisiuose, pavyzdžiui, greipfrutuose. Pavyzdžiui, laimo odelėje yra dvigubai daugiau cukraus nei apelsino odelėje. Apelsinų skonio receptoriai yra ypač jautrūs odelėje esantiems cukrams, todėl vaisių odelė yra tokia karti.

Kas sukuria kartumo skonį?

Daugelis žmonių mano, kad kartumas yra blogas dalykas, tačiau iš tikrųjų dėl savo prigimties jis turi saldų skonį. Štai keletas teorijų, kas sukuria apelsinų kartumo skonį: – Dėl odelėje esančių cukrų iš oro pritraukiama drėgmė, todėl odelėje esantys aliejai kristalizuojasi. Kaip veisti ancitrusus?  Mūsų seilėse esantys fermentai padeda susikristalizuoti odoje esantiems aliejams, todėl atsiranda saldus skonis. – skrandyje esantys fermentai padeda suskaidyti vaisiuose esančius angliavandenius ir išlaisvinti saldų skonį – kai kurie fermentai plonojoje žarnoje yra atsakingi už kartaus skonio išsiskyrimą

Saldumas ir kartumas yra mūsų skonio receptorių savybės.

Saldumas ir kartumas yra mūsų skonio receptorių savybės. Liežuvis saldumui nustatyti naudoja dviejų tipų jutiklius – specializuotas skonio receptorių grupes, vadinamas saldumo ir kartumo jutikliais, kurie yra ant burnos stogo. Dantys taip pat turi specializuotus skonio receptorius, skirtus karčioms sultims aptikti, ir būtent jie lemia daugelio vaisių, pavyzdžiui, tamarindų, citrinų ir kitų citrusinių vaisių, kartumo skonį. Apelsinuose esantis kartusis skonis yra šalutinis saldžiojo skonio, esančio odelėje, produktas, todėl valgoma apelsino odelė turi saldžiarūgštį skonį.

Žmogaus organizmas negali perdirbti daugiau kaip 7 % vaisiuose esančio cukraus.

Viena iš pagrindinių kliūčių, trukdančių progresuoti šiuolaikinei maisto gamybai, yra tai, kad daugelyje žemės ūkio ir ne maisto produktų yra daug cukraus. Kaip veisti ancitrusus? Vienas iš pagrindinių būdų, kaip cukrus pašalinamas iš aplinkos, yra cukranendrės ir cukriniai runkeliai. Kinijoje ir Indijoje, kur gyvena didžioji dalis pasaulio gyventojų, tik 2-6 proc. cukraus gaunama iš vaisių. Saldus vaisių skonis yra svarbi žmogaus mitybos dalis, tačiau saldumą mūsų mityboje turi atsverti kartus skonis, todėl kai kurių pasaulio dalių gyventojai turi ypač gerai žinoti, kokį pavojų kelia per didelis saldžių vaisių vartojimas.

Daugelis žmonių domisi apelsinų auginimu, norėdami namuose užsiauginti karčiųjų apelsinų, tačiau yra labai nedaug medžių, iš kurių galima tinkamai išauginti karčiuosius apelsinus. Medžiai turėtų būti bent 50-100 pėdų aukščio ir duoti 15-20 cm skersmens vaisius. Geriausia, jei medžiai galėtų duoti vaisių kas dvejus metus, o tarp derliaus nuėmimo turėtų būti mažiausiai treji metai, kad medžiai visiškai išsivystytų ir gautų gerą derlių. Yra daug veiksnių, nuo kurių priklauso, kaip ancitrusams seksis augti jūsų vietovėje: klimatas, dirvožemio tipas, aukštis virš jūros lygio ir drėgmės kiekis – tai tik keletas iš jų. Medžio dydis, kamieno skersmuo ir oro sąlygos taip pat turi didelės įtakos užauginamų vaisių kiekiui.

Kaip saugoti ancitrusus – svarbiausias vadovas

Svarbiausias dalykas, kurį galite padaryti, kad apsaugotumėte savo ancitrusą nuo nekontroliuojamo auginimo, – laikyti jį vėsiai ir tamsiai. Jei jis bus tamsus ir vėsus, bus linkęs į stuntingą, t. y. būklę, kai nauji ūgliai ir lapai nustoja tinkamai vystytis. Laikykite citrusinius medžius švarius ir leiskite jiems kartkartėmis pailsėti ant žemės. Taip medžiai sugeria daugiau drėgmės iš oro ir padeda jiems išlikti sveikiems ir stipriems. Kai baigsite auginti vaismedžius, apsvarstykite galimybę namuose pasisodinti ancitrusų – jų įvairovė yra begalinė, daugelis jų yra natūraliai savaime derlingi.

Ancitrusus reikėtų laikyti vėsioje, sausoje vietoje – dėl ancitrus žarnyne vykstančio mažo ir lėto fermentacijos proceso jie yra tokie ypatingi ir apsaugo juos nuo per didelio stiprumo. Taigi, kaip ilgai laikyti ancitrusą? Daugelis žmonių apelsinų sultis laiko šaldytuve arba užšaldo, tačiau tai iš tikrųjų sutrumpina vaisių galiojimo laiką, nes sukelia Maillardo reakciją – cheminį pokytį, kurio metu susidaroaldehidas, galintis sukelti vėžį. Iš tikrųjų ilgesnį laiką užšaldant ancitrusus iš tikrųjų gali suirti antioksidantai. Norėdami saugoti ancitrus, galite nusipirkti jų stiklainiuose ar buteliuose arba pasigaminti savo. Rekomenduojame rinktis pirmąjį būdą, nes jį pasigaminti galima greičiau, paprasčiau ir pigiau.

Kaip veisti ancitrusus?

Baigę naudoti ancitrusą ir norėdami jį apsaugoti, galite imtis kelių veiksmų, kad jis nesugestų. Nusiplaukite rankas – pirmasis bet kokio valymo žingsnis yra nusiplauti rankas, nes taip atsikratysite galimų toksinų, kurie galėjo susidaryti valgant vaisius. – Pirmas bet kokio valymo žingsnis – nusiplaukite rankas, kad atsikratytumėte galimų toksinų, kurie galėjo susidaryti valgant vaisius. Sudėkite visus aštrius daiktus – peilius, šakutes, šaukštus, žalumynus ir kt. Kol plaunate rankas, padėkite šiuos daiktus į šalį. Tai padės išlaikyti rankas švarias ir be galimų alergenų. – Tai peiliai, šakutės, šaukštai, žalumynai ir kt. Kol plaunate rankas, šiuos daiktus taip pat padėkite į šalį. Tai padės išlaikyti rankas švarias ir be galimų alergenų. Išmeskite visas atliekas – tai ir rankų losjonas, prausikliai ir visos kitos organinės atliekos. Geriausias būdas tai padaryti – tiesiog nuleisti jas į tualetą. Laikykite savo antpilus švarius ir sandariai uždarytus stiklainyje ar butelyje, ir būsite apdovanoti saldžiu skanėstu, kuris išsilaikys ištisas savaites.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *