Top 6 medicininiai grybai – kuo jie ypatingi?

Author:

Top 6 medicininiai grybai – kuo jie ypatingi?

Ar teko girdėti apie medicininius grybus ir jų poveikį žmogaus sveikatai? Dažniausiai įvairius grybus renkame maistui ir praturtiname savo mitybą juose esančiomis medžiagomis. Kitų vengiame, dėl jų nuodingų savybių. Tačiau mokslininkai tyrinėja grybų poveikį ir atranda vis „naujų“, vertingų medžiagų, apie kurias liaudies medicina kalba tik paviršutiniškai.

Tokie tyrimai itin pažengę Japonijoje ir Kinijoje, todėl natūralu, kad papildams naudojami grybai iš šių šalių. Jų savybės moksliškai ištirtos ir patvirtintos. Sveikos gyvensenos ekspertas ir sąmoningo vartojimo puoselėtojas, BIYOMA ir GERA KARMA prekių ženklų vadovas Andrejus Petruša išskiria šešis pagrindinius medicininius grybus bei pristato jų savybes.

„Tiek medicininiai grybai, tiek vaistažolės ir kitos natūralios priemonės mūsų šalyje nėra priskiriamos vaistų kategorijai, todėl negalime akcentuoti jų gydomųjų savybių. Tačiau kitose šalyse, kur atliekami tyrimai ir gautais duomenimis grindžiami aprašymai, galima rasti išsamiai išvardintas savybes. Atsižvelgdamas į mūsų šalies įstatymus, galiu papasakoti, tik apie galimą poveikį ir neskatinu šių priemonių rinktis vietoje vaistų“, – tikina Andrejus P.

„Lion’s Mane“ Gericijaus grybas – turi teigiamą poveikį smegenims, širdžiai ir žarnynui

Gericijaus grybas mėgstamas Azijos šalyse ir vartojamas ne tik liaudies medicinoje, moderniuose papilduose, bet ir maistui. Valgiusieji tikina, kad skoniu primena krabus ar omarus.

Pasak įvairių šaltinių, šis grybas gali:

  • padėti apsisaugoti nuo demencijos, Alzheimerio ir kitų panašių smegenų veiklos sutrikimų;
  • padėti palengvinti depresijos ir nerimo simptomus;
  • skatinti nervų sistemos atsistatymą po emocinių traumų;
  • saugoti nuo virškinimo trakto sutrikimų;
  • sumažinti širdies ligų riziką;
  • padėti kontroliuoti diabeto simptomus;
  • prisidėti prie uždegiminių procesų mažinimo;
  • palaikyti imuninę sistemą.

Andrejus Petruša primena, kad Gericijaus grybo poveikis nėra stebuklingas, tačiau gali prisidėti prie sveikatos stiprinimo.

„Reishi“ tikrinio blizgučio grybas – pagalba imuninei sistemai

Šio grybo savybės vis dar tyrinėjamos, tačiau, pagal gaunamus duomenis, matoma, kad jis gali teigiamai veikti kraujo kokybę. „Reishi“ grybas naudojamas pagalbinėse priemonėse, pavyzdžiui, papilduose, kovojant su nuovargiu ir depresija, taip pat cholesterolio ir cukraus kontrolei.

„Chaga“ įžulniojo skylenio beržo grybas – vienas populiariausių liaudies medicinoje

Lietuviai jį dar vadina juodojo beržo grybu. Jis randamas ir Lietuvoje bei vertinamas mūsų šalies žolininkų ir liaudies medicinos žinovų. Žinoma, jis vartojamas ir kitose šalyse bei atliekami įvairūs laboratoriniai tyrimai. Pasak žolininkų, „chaga“ grybas rekomenduojamas nuo virškinamojo trakto negalavimų ar kaip pagalbinė priemonė nuo vėžinių susirgimų. Kol kas šios savybės nėra moksliškai įrodytos, todėl nereikėtų tikėtis, kad minėtas grybas padės nuo sudėtingų susirgimų.

„Chaga“ grybas vartojamas arbatų, antpilų ir ekstraktų pavidalu.

„Cordyceps“ kininio cordicepso grybas – Kinijoje vartojamas daugiau kaip 1.5 tūkst. metų

„Cordyceps“ taip pat priskiriamas medicininiams grybams. Tyrimų metų jame mokslininkai randa įvairius vitaminus, aminorūgštis ir kitas vertingas medžiagas, kuriomis gali pasigirti tik šis grybas.

Manoma, kad „cordyceps“ gali turėti antivirusinių, antibakterinių ir priešuždegiminių savybių. Gali padėti palaikyti imuninę sistemą, energingumą, atsparumą kvėpavimo takų ligoms ir t.t. Susipažinus su visomis galimomis savybėmis, tikrai įmanoma susižavėti jo sveikatinimo poveikiu.

„Shiitake” valgomasis dantenių grybas – maistui ir sveikatai

„Shiitake“ grybų galite įsigyti ir prekybos centruose bei naudoti įvairių patiekalų gamyboje. Žinoma, termiškai apdorojant žūsta dalis vertingųjų medžiagų, tačiau šie grybai tikrai praturtins mitybos racioną.

Sveikatos palaikymui skirtose priemonėse, „shiitake“ grybai naudojami dėl vitaminų ir mineralų gausos. Juose yra B grupės vitaminų, magnio, seleno, kalio, cinko ir kt. Papildų gamybai dažniausiai naudojamas šių grybų ekstraktas.

„Maitake” kuokštinio sėdžio grybas – antioksidantų ir kitų svarbių medžiagų šaltinis

Jis ypatingai vertinamas Japonijoje, kur puoselėjama liaudies medicina ir atliekami pažangiausi medicininiai tyrimai. Galima rasti duomenų, kad „maitake“ grybuose yra:

  • antioksidantų,
  • vitaminų B ir C,
  • beta-karotenų,
  • amino rūgščių,
  • įvairių mineralų.

Ar verta rinktis medicininių grybų papildus?

„Kaip jau minėjau, tai nėra stebuklingas vaistas nuo visų ligų, tačiau BIYOMA mokslininkų komanda vertina šių grybų teigiamas savybes ir jų palankų, natūralų poveikį žmogaus organizmui. Taip pat sekame ženkliai pažengusių valstybių farmacijos rinkos tendencijas, kuriose vis labiau ryškėja gamtos išteklių vertinimas bei inovatyvus jų panaudojimas. Dėl to drąsiai pristatome papildą „Mushroom complex“, kuriame panaudoti visų šešių aptartų grybų ekstraktai viename komplekse. Pažangios formulės produktas pagamintas ir supakuotas Europos Sąjungoje pagal GMP, GHP, H.A.C.C.P ir ISO22000:2018 Standartus“, – pasakoja sveikos gyvensenos ekspertas Andrejus Petruša.

One thought on “Top 6 medicininiai grybai – kuo jie ypatingi?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *